Het verschil tussen aardewerk en porselein.

Het verschil tussen aardewerk en porselein.

De kat van goud legt uit.

Je hebt het waarschijnlijk wel eens meegemaakt, net een nieuwe mok en in de afwas stoot je er een stuk af.  Waarschijnlijk was dit een mok gemaakt van aardewerk. Aardewerk is nl. “zachter” dan porselein. Waardoor komt dat?

Aardewerk en porselein zijn beide keramische materialen die ontstaan door verschillende soorten klei met water te vermengen, te vormen en te bakken. Toch zijn aardewerk en porselein niet hetzelfde. Het onderscheid zit in de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur.

Porselein

Voor porselein wordt een zo wit mogelijke klei gebruikt (kaolien: een eindproduct van de verwering van graniet en veldspaat. Grappig detail is dat kaolien ook b.v. veel voorkomt in cosmetische producten, crèmes e.d.). Deze wordt gemengd met zilverzand (zorgt voor het glasachtige) en met veldspaat (veldspaat is de naam voor een groep van gesteentevormende mineralen die naar schatting 60% van de aardkorst vormen). Vocht zorgt ervoor dat de klei gekneed of geperst kan worden tot de gewenste vorm. Een servies van porselein is doorgaans lichter dan aardewerk. Toch zorgt de hardheid van het materiaal voor een hoge mate van stevigheid. Dat komt doordat porselein bij een hoge oventemperatuur (1300-1500 graden) wordt vervaardigd. Met porselein heb je een stevig en licht servies dat erg praktisch is voor dagelijks gebruik.

Omdat het zo hoog gestookt wordt is het lastig om mooie ronde vormen te maken, porselein vervormd nl. snel in de oven. Vandaar dat je ook vaak kopjes ziet die niet helemaal mooi rond maar een beetje ovaal zijn. De charme van porselein.

Aardewerk

Naast porselein is ook aardewerk erg populair als materiaalkeuze voor servies. Aardewerk wordt vervaardigd bij lagere oventemperaturen (800-1150 graden) en is mede daardoor dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een wat natuurlijker uitstraling. Door een glazuurlaag wordt aardewerk steviger en dat maakt het weer minder gevoelig voor krassen. Neemt niet weg dat je aardewerk voorzichtiger moet behandelen dan porselein, je stoot er gemakkelijker stukken af.

Ga naar Aardewerk en Porselein

 

© 2020 - 2024 De kat van goud | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel