Hoe stop je sokken?

Hoe stop je sokken?

De kat van goud geeft raad.

Tegenwoordig heb je veel sokken die, bijna, niet meer te stoppen zijn. Maar als je mooie eigen gebreide sokken hebt dan is het zeker de moeite waard om ze te stoppen als je er een gat in gedragen hebt.

Je kunt op verschillende manieren sokken stoppen. En je hebt er verschillende hulpmiddelen voor. 

De stoppaddestoel

ziet er eigenlijk uit als een paddestoel van hout. De steel heb je in je hand, je stopt hem in de te stoppen sok en het hoedje van de paddestoel manoeuvreer je onder het gat. Je hebt zo een overzichtelijk gat wat gemakkelijk te stoppen is.

 

 

Het stopei

Een houten ei, het gebruik is eigenlijk het elfde als de stoppaddestoel. Stop het ei in de sok tot onder het gat. Alleen trek je de sok strak om het ei zodat het gat weer overzichtelijk tevoorschijn komt.

 

Wat je verder nodig hebt is stopgaren. Op een kartonnetje of misschien is er nog een restje van de sokkenwol waar de sokken mee gebreid zijn. Ander kleurtje vind ik zelf altijd leuk maar dat is natuurlijk persoonlijk. Mijn oma vond dat je de stop eigenlijk niet meer mocht zien. Maar die kon dan ook heeeel goed stoppen.

En natuurlijk een stopnaald. Voor het stoppen van sokken gebruik je een lange naald met een scherpe punt.

Dan het stoppen:

*Je hebt het gat duidelijk zichtbaar door het over een stoppaddestoel of het stopei te trekken.

*Begin onder het gat met enkele steken en steek dan van onder naar boven grote steken. Je weeft als het ware het gat dicht met grote steken. Let op maak de steken niet te strak. Het gat moet niet kleiner getrokken worden.

*dan weef je van links naar recht door de gespannen draden die je net van onder naar boven gemaakt hebt. Je neemt steeds een stukje van het gebreide naast het gat mee.

Zorg ervoor dat je geen dikke naden maakt, laat het een beetje verlopen. Je hebt anders vervelende ribbels onder je voet als je de sok weer gaat dragen.

Als je de stop techniek goed onder de knie hebt kun je experimenteren met verschillende kleuren of motieven.  Vroeger moesten de meisjes leren stoppen en moesten daarvoor een breistoplap of een oefenstopsok maken. Sommige zijn ware kunstwerken maar aan andere zie je hoe ze er mee geworsteld hebben.

Maar zoals met alles: oefening baart kunst!

Ga naar Textiel

© 2020 - 2024 De kat van goud | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel